maszoember

4G_logo_web
kaland_szov
AZ „ERDEI KALANDPÁLYÁK” (MAGASLATI KÖTÉLPÁLYÁK) ÉS MOBIL-, ILL. TELEPÍTETT „SPORTMÁSZÓFALAK”
BIZTONSÁGOS MŰKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZÁSI RENDSZERE


Beruházói-, üzemeltetői feladatok

A beruházónak, üzemeltetőnek legfontosabb feladata az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos feltételeket megteremteni és mindenkor biztosítani azt a szolgáltatást igénybevevők részére. Ezt szolgálja az ÉLMÉNYPARK biztonsági szabályzási rendszere. A folyamatos biztonság megvalósítása érdekében a tevékenység azon részei is szabályzás alá kerülnek, amik jogszabályilag nem kerültek megfelelően leszabályzásra.

Üzembe helyezési, üzemeltetési szabályzás

Az „erdei magaslati kötélpálya” biztonságtechnikai kivitelezése

Kivitelezés:
A létesítmény kialakításában - az elvárható technikai színvonalnak megfelelően, statikai terhelési számítások – statikai, valamint a kalandpályák üzembe helyezéséhez, üzemeltetéséhez kapcsolódó (MSZ EN 15567-1-2 szabvány) szabványi előírások vannak figyelembe véve. Kivitelezést meg kell előznie egy favizsgálói felmérésnek, melynek eredményéhez igazítottan lehetséges a pályák kialakítása. A létesítmény minden eleme szabványos, minősített anyagból, kötőelemből készül. A megfelelő teherbírás, állékonyság –biztonsági tényezővel rászámolva- statikai számítások alapján van alátámasztva. A kivitelezés biztonságtechnikai megvalósítása szakirányú szakember bevonásával történik meg. A minősítést - igény esetén- az ÉMI-TÜV SÜD Kft. minőségügyi, és biztonságtechnikai tanúsítványa is igazolhatja. (Bár ezt még jogszabály nem szabályozta le)

Biztosítás:
Az üzemeltetés során az adottságokhoz igazítottan történt meg a kialakítása, a legkedvezőbb biztosítás kialakításának megfelelően.

Felső biztosítás:
A felső biztosítással történő magasban végzett feladatok során a biztosítás elve, a zuhanás lehetőségének kizárása mellett, statikus biztosítási módok megválasztása. A szolgáltatást igénybe vevő látogató testét nem érheti káros „megtartási rántás”, minél kisebb zuhanási hossz mellett minél nagyobb energia elnyelése”. Az esés lehetőségének kizárását a statikus elemek szavatolják.

Felszerelés:
A „magaslati kötélpálya” szabadidős tevékenységekor, annak biztosításakor szükséges speciális hegymászó, kimondottan kalandpályákhoz kialakított, már bevált felszerelések rendszerként történő használata szavatolja a megfelelő biztonságot. A rendszer minden eleme rendelkezik minősítéssel, szükséges vizsgálatokkal, melyek biztosítják a határterhelések biztonságos teherbírását. Az UIAA (Nemzetközi Hegymászó Szövetség) minősítésével látta el az eszközöket. Ezen minősítés nélkül az EU területén nem használhatóak szabadidős falmászó tevékenységhez hegymászóeszköz. Az eszközök egy része, - az üzemeltető személyzet egyéni védőeszközei- ezen kívül még rendelkezik CE és EN /egyéni védőeszközök használatához szükséges vizsgálatot igazoló számmal/ minősítéssel, megfelelőségi nyilatkozattal.

Az „erdei magaslati kötélpálya” üzembe helyezéséhez szükséges dokumentációk:

Üzembe helyezés XP S 52-902-1 Kalandpark létesítés szabványa (erdei kalandpark), valamint az MSZ EN 15567-1 szabvány alapján
Üzembe helyezést megelőző biztonságtechnikai szemle az XP S 52-902-1, valamint az MSZ EN 15567-1 szabványok alapján –jegyzőkönyv-
Védőeszközök belső juttatási rendje /1993. évi XCIII. tv. alapján/
Statikai vizsgálat statikai számítások
Favizsgálat (a felhasználásra kerülő fák állapotvizsgálata)
Üzembe helyezési dokumentációk (tervezői-, gyártói megfelelőségi nyilatkozatok, üzemi próba jegyzőkönyv, stb.)
A kivitelezés biztonságtechnikai megvalósítása szakirányú szakember bevonásával történik meg.
A minősítést - igény esetén- az ÉMI-TÜV SÜD Kft. minőségügyi és biztonságtechnikai tanúsítványa is igazolhatja.

Az „erdei magaslati kötélpálya” biztonságtechnikai üzemeltetése:

Az üzembe helyezést követő működtetés szabályzás szerint történik, melyben rögzítve vannak az egyes műszakos, időszakos felszerelés vizsgálatok, időszakos szerkezeti, statikai vizsgálatok rendje. A felszerelések tisztítása, tárolása, használatból történő kivonása, leselejtezése. A leselejtezett felszerelések kicserélése, az új felszerelések beszerzése. Mentési, elsősegély nyújtási felszereléseken túl menően speciális, magasból zuhant sérült ellátásához is biztosítva vannak megfelelő eszközök.

Az élménypark üzemeltetéséhez szükséges dokumentációk:

Üzemeltetési dokumentációk (nyilvántartási naplók, magyar nyelvű használati utasítások, időszakos felszerelés felülvizsgálati jegyzőkönyvek, végzettséget igazoló bizonyítványok, stb.)
Üzemeltetési biztonságtechnikai szabályzat (belső szabályzási rendszer)
Mentési terv
Az üzemeltetés kockázatértékelése /1993. évi XCIII. tv. követelményei alapján/ (Az üzembe helyezést követően 1 éven belül írja elő a törvény.)

A mobil, ill. telepített „sportmászófal” biztonságtechnikai kivitelezése

A sportmászófal kivitelezésének, üzembe helyezésének, valamint üzemeltetésének biztonságtechnikai rendszerének kialakítása, az üzemeltető személyzet oktatása megegyezik a kalandpálya rendszerével.

A Sportmászófalak üzembe helyezéséhez, üzemeltetéséhez szükséges biztonságtechnikai rendszere és dokumentációi:

Első üzembe helyezés MSZ EN 12572 Mesterséges mászófalak. Biztosítási pontok, stabilitási követelmények és vizsgálati módszerek
Első üzembe helyezést megelőző biztonságtechnikai szemle az MSZ EN 12572 szabványsorozat alapján –jegyzőkönyv-
Statikai számítások
Védőeszközök belső juttatási rendje
Üzemeltetési dokumentációk
(nyilvántartási naplók, megfelelőségi nyilatkozatok, magyar nyelvű használati utasítások, időszakos felszerelés felülvizsgálati jegyzőkönyvek, végzettséget igazoló bizonyítványok)
Sportmászófal megfelelőségi, kivitelezői nyilatkozata
Sportmászófal működési, üzemeltetési belső szabályzat
Mentési terv
Adott helyszínen történő használatbavételi vizsgálata
Üzemeltetési napló (napi-, heti- havi- stb. vizsgálatokról)
Sportmászófal üzemeltetői biztonságtechnikai képzés, oktatás
A minősítést - igény esetén- az ÉMI-TÜV SÜD Kft. minőségügyi és biztonságtechnikai tanúsítványa is igazolhatja

A sportmászófalak biztonságtechnikai üzemeltetése:

Az üzembe helyezést követő működtetés szabályzás szerint történik, melyben rögzítve vannak az egyes műszakos, időszakos felszerelés vizsgálatok, időszakos szerkezeti, statikai vizsgálatok rendje. A felszerelések tisztítása, tárolása, használatból történő kivonása, leselejtezése. A leselejtezett felszerelések kicserélése, az új felszerelések beszerzése. Mentési, elsősegély nyújtási felszereléseken túl menően speciális, magasból zuhant sérült ellátásához is biztosítva vannak megfelelő eszközök.

A sportmászófalak üzemeltetéséhez szükséges dokumentációk:

Üzemeltetési dokumentációk (nyilvántartási naplók, magyar nyelvű használati utasítások, időszakos felszerelés felülvizsgálati jegyzőkönyvek, végzettséget igazoló bizonyítványok, stb.)
Üzemeltetési biztonságtechnikai szabályzat (belső szabályzási rendszer)
Mentési terv
Az üzemeltetés kockázatértékelése /1993. évi XCIII. tv. követelményei alapján/ (Az üzembe helyezést követően 1 éven belül írja elő a törvény.)

Biztonságos üzemeltetéshez szükséges szakmai-, képzési színt, személyi feltételek. Üzemeltető személyzet képzése, oktatása:

A biztonságos üzemeltetés kiemelkedően fontos feltétele a megfelelő szakmai felkészültség. Az üzemeltetéssel megbízott személyzet teljes körű, szakirányú, az üzemeltetéssel összefüggő elméleti és gyakorlati képzésben részesül.
A képzés eredményes elvégzését követően ERDEI MAGASLATI KÖTÉLPÁLYA, ill. SPORTMÁSZÓFAL üzemeltetői /biztonságtechnikai/ tanfolyami végzettséget szereznek, melyet a Magyar Ipari Alpintechnikát Oktatók Érdekvédelmi Egyesületének (MIAOE) Szakmai Vizsgabizottsága által kiadott bizonyítvány és igazolvány igazol.

SZAKMAI KOMPETENCIA, REFERENCIA

Az „Erdei kalandpark” létesítéséhez kapcsolódó szakmai kompetencia, referencia

Cél: „Erdei kalandpark” létesítése, mely olyan szabadidős tevékenységeket foglal magában, amivel együtt, a tervezett formában unikumnak számítana a mind Magyarországon, mind a közép-európai régióban.

Ezen létesítmény magában foglalhatja az erdei magaslati kötélpályákat (a legkülönbözőbb nehézségekkel, gyermek- és felnőtt pályákat egyaránt), Külön pályák készülhetnek mozgássérült és vak, gyengén látó embertársaink részére is. Egyedi, valamint összetett szakmai tréningek lebonyolításához kialakított pályák tovább gazdagíthatják a palettát. Ezen feladatok nem csupán a testi, de a mentális kondíciót is remekül fejlesztik és mindezt a természet közelségében. Kiváló lehetőség rehabilitációs csoportok részére is.

Szakmai kompetencia: Cégünk egyedülállóan és versenytárs nélkül fogta össze mindazon szakembereket, melyek a maga nemében (eddigi kivitelezett munkáik alapján mindenképpen) a legjelentősebb ilyen jellegű rendszereket alkották meg már eddig is. Úttörő jellege és szakmai professzionalitása miatt –álszerénység nélkül- büszkén jelenthetjük ki, hogy versenytárs (szakmai nívóját illetően mindenképpen) nélküliek vagyunk az országban.

Biztonságtechnikai rendszer: Szakemberünk és eddigi referenciái-

ÜZEMELTETŐI RENDSZER KIÉPÍTÉSE ÉS SZAKMAI OKTATÓI, FELSZERELÉS FELÜLVIZSGÁLAT, VAGY ÜZEMBE HELYEZÉSI ELJÁRÁSI RENDSZER REFERENCIA

Eddigi referenciák: Üzembe helyezési és üzemeltetési dokumentációs anyagok összeállatása, szakirányú üzemeltetői biztonságtechnikai oktatások és felszerelés beszerzés, felülvizsgálatok.

Kalandpályák:
 • Mecsextrém Park (Pécs)
 • Balaton-Zamárdi kalandpark
 • Zánkai kalandpálya (100 akadály)
 • Csillebérci kalandpark –hazánk eddigi legnagyobb kalandpályái
 • Gallya-tető (Hunguest Hotel)
 • Bodor-major kalandpark (Szentendrei-sziget)
 • Csúsziki szegedi kalandpálya
 • Miskolc-tapolcai kalandpálya
 • Harsányi „Óriás lecsúszó kötélpálya” - hazánk eddigi legnagyobb lecsúszó pályája 420 m
 • Királyréti /Magas-Tax/ kalandpálya
 • Sátoraljaújhelyi kalandpálya
 • Inárcsi kalandpálya (Bagolyvár)
 • Aquaword kalandpálya
 • Sástó Ózon Hotel tréning kalandpálya
 • Tiszadobi Gyermekvédelmi Központ kalandpark
 • Balatonboglári kalandpark (kivitelezés alatt)

Mászófalak:
 • Everest GYM (Budapest- Magyarország legnagyobb mászófala 800 m2)
 • Horvát Nemzetiségi Iskola (Pécs)
 • Nemzetközi Rendvédelmi Akadémia (Budapest)
 • Budaörsi Dechatlon
 • Bodor-major
 • Mecsextrém Park (Pécs)
 • Csillebérci mászófal
 • Sátoraljaújhelyi kalandpálya mászófala
 • Tiszadobi Gyermekvédelmi Központ kalandpark mászófala
 • Balatonboglári kalandpark mászófala
 • Dobogókői mászófal
 • Mobil sport mászófalak (Hajdúszoboszló)